Овощни Разсадници ЕЛИТ - гр.Петрич. За поръчки: Тел. 0745 6 1974, GSM 0896 333 777, E-mail: razsadnik_elit@abv.bg

Реклама

Google Translate


Резитба на Череши - Овощен Разсадник Елит PDF Print E-mail

Резитба на череша (череши)- Овощни Разсадници ЕЛИТ

Черешата естествено образува просветлена корона. Тя се нуждае от ограничена резитба, главно за формиране. При нея прореждането намира слабо приложение. В ранна възраст чрез съкращаване се предизвиква целесъбразно разклоняване на скелетните клони, които естествено излизат по стъблото – водач в етажи от по 4-5 клона. По такъв начин, при схемата 4х4х2х2 се създава здрави и подходящо сбита корона, покрита с плододаваща дървесина. Короната на черешата расте изтеглена нагоре във височина и при резитбата се взема под внимание типът на растежа.
Резитба за формиране при черешата. Едногодишните черешови фиданки са прави и още не разклонени.
Резитба след засаждане. Еднолетките се съкращават на височина 60-70 см, а при механизирано извършване на беритбата около - 1м + 6-7 пъпки. Първият етаж се създава от 4 скелетни клона, които се потбират още през първата вегетация, като излишните леторасти се филизят или се пензират.
Първа зимна резитба на черешата. Избраните още през лятото четири летораста за скелетни клони се съкращават на дължина 60-70 см. от основата, за да образуват първите полускелетни клони на първия етаж. Водачът пък се съкращава с 25-30 см. по високо.
Втора зимна резитба. Водачът се реже на 70-90 над първия етаж за образуване на втори етаж също от четири клона, попадащи в междините на клоните от първия етаж. Продължителните на скелетните клони се съкращват само за уравновесяване на растежа им. Ако не са израсли първите полускелетни клони, те сега се създават, като се реже, както бе посочено.Със следващите зимни резитби се създават още един или два етажа от по два скелетни клона на разстояние 60-70 см. едновременно с резитбите за създаване на етажите се режат и скелетните клони за образуване по тях на полускелетни клони, редувани последователно от ляво и от дясно на разстояние 70-80 см. един от друг.От оставените странично разположени обрастващи клончета се режат само много дългите, а по слабите се отстраняват. До завършване на формирането се извършва ограничено прораждане и леко съкращаване за осигуряване на равновесие и подчиненост в растежа.
Формирането приключва с отклоняване на водача наклонено растяща клонка.
Резитба за плододаване. След формирането на короната съкращаването на обрастващите клончета продължава само при слабо разклоняващите се сортове, като Наполеон, Дьонисенова жълта и др. това услива храненто на букетните клонки и удължава живота им.През периода на началното плододаване е необходимо много ограничена резитба. По средата на периода на пълното плододаване съкращаването, слабото прореждане и леката подмладяваща резитба стават много полезни. Особено полезни са съкращаването и прореждането на много силните дървестни клочета в горната част на короната. С това се осигурява нормална жизненост на по долните разстежи и плодни образования.
Подмладяваща резитба. Когато растежът отслабне значително скелетните клони се съкращават на 2-3 годишна а понякога и на по стара дървесина.
Ограничителната резитба при черешата.
При много буйно развили се черешови дървета ограничителната резитба може да се извърши на два пъти. През първата година се прави най-напред съкращаване на връхните части на 2-3 годишна дървесина а след един-две години се извършва втората по силна резитба. Когато резитбата се извършва през лятото покарването на леторасли под отрезите е по-слабо в сравнение с това при пролетната резитба.

Ограничителната резитба е свързвана неизбежно с причиняване на големи рани. Ето защо при съкращаването на клоните отрезите над страничното скелетно разклонение или клонката трябва да се правят правилно – да не са ниски или високи.

При ниско рязане раните са големи и мъчно зарастават, а когато се реже високо оставеният чеп засъхва и пречи на сокодвижението. При съкращаване на голям дебел клон, за да се избегне отцепването му и отварянето на много голяма рана, се зарязва първо от долу и после отрязването се довършва от горе или първо клонът се реже високо и след това се премахва по-лесно оставеният чеп. Най-мъчно зарастват хоризонталните отрези, поради което отрезите винаги трябва да се правят с лек наклон за да се оттича водата от падналите дъждове.

Резитбата се извършва с добре изострени триони, ножици и косери. Дебелите клони се режат с трион, но отрезите винаги остават грапави. За това всички отрези с диаметър над 2.5см. задължително се доизглаждат с косер и се замазват с овощарски мехлем или блажна боя. Със замазването раните се запазват от вредното влияние на слънчевите лъчи и дъждовете и от проникването на зарази от бактериални и други болести. Освен това се запазва жизнеността на клетките в зоната на нараняването, ускорява се образуването на калус и нови тъкани, които постепенно покриват отрезите и спомагат за бързото зарастване на раните.

С резитбата за ограничаване същевременно може да се извърши, ако се налага, и прореждане на вътрешността на короната на дървото, като се отстраняват някой прелитащи и нападнати от вредители клонки.Със съкращаването на клоните и клончетата в горната част на короната се предизвиква развитие на обрастващата дървесина в по-долу разположените части на короната, тя се гарнира по-добре. Това е важна предпоставка за по висок добив. Трябва да се има предвид че през следващата на извършването на ограничителната резитба година година обикновено добивът е по-нисък, но при добри грижи дървото бързо не само въстановява но и подобрява своята продуктивност.Резитбата за ограничаване на короната е по резултатна когато се прилага при сортове с умерен растеж на дървото които плододават главно на къси майски букетчета – Ламберт, Бигаро бюрла, Бинг, Ван, Стела, Наполеон и др. По-трудно се постига желаният ефект при силно-растящите сортове – Стар кинг харди джайънт, Ранна черна едра, Райниер, Козерска, Дроганова жълта, Гермерсдорфска, Хеделфингенска и др. При много буйни дървета резитбата може да се извърши и късно през пролетта. Целта е да се отстранят част от резервните хранителни вещества и по този начин да се отслаби растежът на черешите.
Този текст е защитен с авторски права,при използването му посочете източника: (Овощен разсадник "ЕЛИТ"- http://razsadnik-elit.com )

Тагове: Резитба на череша (череши) сорт сортове засаждане, дръвчета цена цени обяви разсадник разсадници дърво продавам разсад София,Благоевград,Бургас, Варна, Пловдив,Видин, Враца,Габрово, Добрич,Русе,Кърджали,Кюстендил,Ловеч,Монтана,Пазарджик,Перник,Плевен,Велико Търново,Разград,Силистра,Сливен,Смолян, Стара Загора,Търговище, Хасково,Шумен,Ямбол

 

Екзотични Овощни Видове - Овощен Разсадник Елит

Ново ! Декоративни Овощни

Създадени Овощни Градини

Първа година Втора година
image1 image1
Трета година Подложки
image1 image1

Овощен Разсадник Елит - Агра 2011

Механично Бране на Орехи

Орехи Австралийският Опит ...

Засаждане на Овошки (Орехи)

RocketTheme Joomla Templates