Овощни Разсадници ЕЛИТ - гр.Петрич. За поръчки: Тел. 0745 6 1974, GSM 0896 333 777, E-mail: razsadnik_elit@abv.bg

Реклама

Google Translate


Резитба на Круши - Овощен Разсадник Елит PDF Print E-mail

Резитба на круши.
Резитба за формиране.
Крушовите дървета на силно растящи подложки се формират в подобрена етажна корона. Обикновено от разсадниците се получават и се разсаждат дръвчета еднолетки.
Резитба след засаждането.
Еднолетките се съкращават с височина на ствола 60-70см. над които се оставят още 8-9 пъпки. Най-горният, от отвесно разстящ клон се оставя за водач. От останалите леторасти се подбират 4 отдалечени най-добре развити и кръстосано разположени върху ствола, сключващи по между си ъгъли от около 90 градуса. Излишните леторасти се пензират. Така дръвчетата се оставят да растят до края на вегетациония период.
Първа зимна резитба.
Скелетните клони обикновено се съкращават за уравновесяване на растежа средно с около ¼ до 1/3, като за основа се взима най-слабата, не съкращавана клонка. Най-добре развитите силни клончета съкращаването се извършва малко над мястото, на което се изграждат първите полускелетни клони – на разстояние 60-70 см. от основата на скелетните клони.

Когато две съседни клонки затварят ъгъл по-малко от 90 градуса, те се режат на странични клонки, така че малкият ъгъл да се увеличи. Сортовете с по прибрани корони и клонките с по остър ъгъл на отклонение пък се съкращават на външна пъпка. Водачът се реже 20-25 см. над нивото на клонките в етажа и над пъпка, разположена на страната противоположна на тази, от която е израстнал. Това му осигурява вертикален и доминиращ растеж. Едновременно с резитбата се прилагат и помощни средства за формиране на правилна корона. Прибраните към водача клонки се отклоняват от него до 45-50 градуса с разпонки, а силно отклонените се прибират и се привързват към водача до нормално отклонение.
Втора зимна резитба.
Вторият етаж се създава на разстояние 70-80 см. над първия в зависимост от това дали короната е прибрана или разлята. Избират се две развити срещуположни клончета, попадащи в две от междинните на клоните от първи етаж, които се съкращават само за уравновесяване на растежа или за създаване на първите полускелетни клони върху тях.Водачът се реже на около 20-25 см. по-високо. Продължителите на скелетните клони от първия етаж се съкращават с оглед да се получат вторите полускелетни клони в противоположна страна на първите и на разстояние около 60-70 см. от тях.
Трета зимна резитба.
За трети етаж се избират също две срещуположни клончета, които са кръстосани с по долните и попадат в останалите две междинни от първия етаж.

Междуетажното разсзтояние при прибрано растящите корони е около 60-70 см. а и при разлатите около 50-60см. Избраните клонки обикновено се режат по силно отколкото продължителите на долните етажи.

Водачът се реже с около 20-25см. по високо с оглед по него да израсте на 40-50 см. странична клонка, на която след 2-3 години ще сте отклони.
При използването на този текст посочете източника: (Овощен разсадник "ЕЛИТ"- http://www.razsadnik-elit.com )

Тагове: Резитба на Круши,Круша rezitba na krushi отглеждане засаждане поливане разсадник разсадници садене пръскане овошки сорт сортове производство дръвчета цена цени обяви дърво продавам разсад плодни дървета овошни дръвче овощни дървета храст търсене посадъчен материал,търсене растителна защита.

 

Екзотични Овощни Видове - Овощен Разсадник Елит

Ново ! Декоративни Овощни

Създадени Овощни Градини

Първа година Втора година
image1 image1
Трета година Подложки
image1 image1

Овощен Разсадник Елит - Агра 2011

Механично Бране на Орехи

Орехи Австралийският Опит ...

Засаждане на Овошки (Орехи)

RocketTheme Joomla Templates