Овощни Разсадници ЕЛИТ - гр.Петрич. За поръчки: Тел. 0745 6 1974, GSM 0896 333 777, E-mail: razsadnik_elit@abv.bg

Реклама

Google Translate


Резитба на Кайсия - Овощен Разсадник Елит PDF Print E-mail

Резитба на кайсия (кайсии)
Подходящи за кайсията е подобрено етажна корона, и подобрената чашовидна корона. Резитбата на кайсията за формиране е подобна на тази при ябълката и сливата, с разликата че съкращаванията са по-силни: при първата резитба след засаждането избраните за формиране на короната 3-4 скелетни клонки се съкращават с 2/3 до 3/4 от дължината им. Следващите две-три години се характеризират с много силен растеж. Продълженията на скелетните клони се съкращават с около 1/3 до 1/2 от дължината им.

През периода на пълно плододаване (8 - 10-а година) при силно разклоняващите се кайсиеви сортове се прави резитба за просветляване на короната и получаване на ежегоден прираст. Когато кайсиевите дървета образуват прираст по 30 см. се провежда резитба за леко подмладяване при която се премахва до основи част от полускелетните клони, а останалите се съкращават на 2-3 годишна дървесина. Едновременно се изрязват до дъно загиналите и силно нападнати от болести разклонения. На дървета от всички сортове с отслабнал прираст (по-малко от 10-12 см.) се прави по-силна резитба 5-годишна дървесина. Такава резитба трябва да се провежда преди всичко на дървета от слабо разклоняващи се сортове, които без радикални мерки за възтановяване на вегетативния разстеж и образуване на нова плодна дървесина рязко намаляват добивите. Понякога тези сортове се подмладяват на 5-6 годишна дървесина след което следва детайлна резитба на всички останали леторасли.Към края на периода на плододаване растежът на дърветата почти се прекратява за това, преди да започне остаряването, се прави резитба за подмладяване на короната на 5 годишна и по стара дървесина. Резитбата се извършва рано на пролет или през лятото. През периода на остаряване на кайсиевите дървета (15-17-а година) се извършва силно подмладяване на многогодишната (10-12 годишна) дървесина. При такава резитба скелетните клони се режат над първия страничен добре развит клон. За да се избегне намаляването на добива от градината, резитбата на дърветата се прави през ред. По такъв начин резитбата за подмладяване се извършва в продължение на 2-3 години.
След силно подмладяваща резитба резитба кайсията образува много лакомци. Част от тях се използват за формирането на много скелетни клони. Ненужните за формирането на короната леторасти се съкращават и превръщат в плодна дървесина а слабите се премахват. След 2-3 години дърветата започват да плододават на млада, отново формирана дървесина. В не напоявани овощни градини резитбата за подмладяване се извършва през пролетта преди разпукването на пъпките. В напояваните градини короните на дърветата могат да се подмладяват и в по-късни срокове, когато пъпките започват да се развиват. Подмладяването на короните на многогодишна дървесина трябва да бъде предшествано от внасяне на ограничени или минерални торове в почвата. След резитбата през целия вегетационен период са необходими своевременни поливки.

При използването на този текст посочете източника:(Овощен разсадник "ЕЛИТ"- http://www.razsadnik-elit.com )

Тагове: Резитба на кайсия (кайсии) сорт сортове засаждане, дръвчета цена цени обяви разсадник разсадници дърво продавам разсад София,Благоевград,Бургас, Варна, Пловдив,Видин, Враца,Габрово, Добрич,Русе,Кърджали,Кюстендил,Ловеч,Монтана,Пазарджик,Перник,Плевен,Велико Търново,Разград,Силистра,Сливен,Смолян, Стара Загора,Търговище,Хасково,Шумен,Ямбол
 

Екзотични Овощни Видове - Овощен Разсадник Елит

Ново ! Декоративни Овощни

Създадени Овощни Градини

Първа година Втора година
image1 image1
Трета година Подложки
image1 image1

Овощен Разсадник Елит - Агра 2011

Механично Бране на Орехи

Орехи Австралийският Опит ...

Засаждане на Овошки (Орехи)

RocketTheme Joomla Templates