Овощни Разсадници ЕЛИТ - гр.Петрич. За поръчки: Тел. 0745 6 1974, GSM 0896 333 777, E-mail: razsadnik_elit@abv.bg

Реклама

Google Translate


Бреза Разсад Фиданки и Дръвчета - Овощни Разсадници Елит PDF Print E-mail

Разсад Фиданки и Дръвчета Бреза Овощни Разсадници Елит

image1 image1 image1 image1 image1

Цени на фиданки Брези:

- До   100 бр. - 10,00 лв.
- Над 100 бр. -   7,00 лв.

Бяла бреза – Betula pendula Roth (В. alba L., В. verrucosa Ehrh.)
Бялата бреза (Betula pendula) е широколистно листопадно дърво с височина до 25-30  м. или храст до 2 – 3 м, от Сем. Брезови – Betulaceae с  яйцевидна корона.Расте по скалистите места, в иглолистни  и буковите гори навсякъде в страната на местата с влажен климат, предимно в планинските пояси. Брезата е силно светлолюбиво и влаголюбиво дърво. Успешно се развива на изключително неплодородни почви, стига да има достатъчно влага. Използва се за озеленяване в цялата,като декоративно растение в паркове и градини. Изключително студоустойчив вид.

Стъблото на бялата бреза е сравнително тънко и е покрито с бяла кора, която периодично пада на тънки люспи. Характерния за кората бял цвят се дължи на веществото бетулин, единственото бяло багрило съществуващо в природата.

Характерно в кореновата система на бялата бреза е, че по-развити са страничните корени, които водят началото си почти от основата на растението. За разлика от тях главният корен е сравнително малък и къс. Почвите, върху които бялата бреза се развива най-добре, са сиви горски и кафяви горски почви.

Мъжките съцветия на бялата бреза представляват дълги висящи реси,всяка от която е изградена от много на брой малки цветове.Всеки цвят на брезата е изграден от четириделен околоцветник. Женските цветове също са събрани в реси с яйцевидна или кълбовидна форма. Цъфтежът на бялата бреза продължава месец- месец и половина. Животът и е до над 150 години.

За лечебни цели се използват листата,листните пъпки и кората. Листата се събират от юни до септември, когато са развити напълно. Пъпките и кората – през април – май, по време на сокодвижението,преди разпукването на пъпките.
В листата се съдържат около 0,05% етерично масло, сапонини, дъбилни вещества до 10%, витамин С, никотинова киселина и флавоноидните съединения хиперозид, апигенин, кемпферол и др. Листните пъпки съдържат до 8% етерично масло с приятна миризма и смолисти вещества. Корените съдържат тритерпеновия алкохол бетуленол, гаултерин, до 15% дъбилни вещества, етерично масло и др.
Приложение:

- Горещ чай от брезови листа предизвиква изпотяване и се препоръчва при простудни заболявания.

- Използва се при бъбречни, стомашно-чревни, сърдечно-съдови заболявания, при ревматизъм, кожни болести, отоци, ревматизъм и мн.др. Листата и пъпките от бреза влизат в състава на много диуретични чайове.

- Използва се отвара от листата при бъбречни заболявания,. При ревматизъм се правят лапи на болното място със смачкани пресни листа.

- Запарката от листа се прилага и при кожни болести – екземи, лишеи, обриви и др., при спазми и болки в стомаха, при атеросклероза и др.

-  Пресният сок от растението се използва като общоукрепващо средство при анемия, за лечение на циреи, трудно заздравяващи рани и др.Брезовият катран се използва при лечението на редица кожни болести.

- В народната медицина тинктура и отвара от брезови пъпки се употребява при гастрит, язва, ревматизъм, подагра и при различни кожни болести.

- За медицински цели се използват листата (запарка, отвара), корите (отвара), пъпките (запарка, отвара), реси (запарка),смолата в миналото за дъвки...
Начин на употреба: Запарка от 4 чаени лъжички сухи стрити листа и 1/2 л вряща вода, се изпива за 1 ден. Може да се направи и отвара.

 

Екзотични Овощни Видове - Овощен Разсадник Елит

Ново ! Декоративни Овощни

Създадени Овощни Градини

Първа година Втора година
image1 image1
Трета година Подложки
image1 image1

Овощен Разсадник Елит - Агра 2011

Механично Бране на Орехи

Орехи Австралийският Опит ...

Засаждане на Овошки (Орехи)

RocketTheme Joomla Templates