Овощни Разсадници ЕЛИТ - гр.Петрич. За поръчки: Тел. 0745 6 1974, GSM 0896 333 777, E-mail: razsadnik_elit@abv.bg

Реклама

Google Translate


Отглеждане на Къпини и Малини - Овощен Разсадник ЕЛИТ PDF Print E-mail
Най-подходящи за къпината и малината са проветривите места, в които абсолютната минимална температура не пада под -18°С.Малината и къпината са влаголюбиви растения.Подходящи почви за засаждане на къпини са дълбоките, глинесто-песъчливите, разработените и с добра структура. По-тежките глинести почви могат да се използват за къпини само при положение, че се наторят с по-големи количества оборски тор и до засаждането им площта се подготви много добре. Такива са светлосивите горски почви.Къпинови сортове се развиват успешно на добре дренирани почви. На тежки почви и при недостатъчни грижи къпините се развиват слабо, продуктивността им е намалена, а животът - кратък. Когато почвените условия са благоприятни, къпината развива мощна коренова система и по-лесно понася засушливите периоди през годината. Най-добре се развиват при рН на почвата 5,5-6,5. Варовитите почви трябва да се избягват.Неподходящи за къпината и малините са местата, където духат силни и постоянни ветрове. Ниските, непроветриви места благоприятстват развитието на много болести по къпината, които повреждат растенията.
Къпиновите насаждения, създадени на склонове с малък наклон (от 2-8°), са изложени по-рядко на опасност от действието на зимните студове и от късните пролетни слани в сравнение с отглежданите в ниските и равните места.При черноземните, тъмносивите горски и алувиалните почви риголването става на дълбочина 50 см. При светлосивите и отчасти при кафявите горски почви риголването не се препоръчва. Разстояния на засаждане.(За качествен овощен посадъчен материал свържете се с нас - http://www.razsadnik-elit.com )
Растенията се засяват в бразди или ямки.Дълбочината на браздите е 30-34 см,а ямките с размери 40х40х40. Къпините е най-добре да се засаждат на 1,50-1,80 м междуредово разстояние и 0,80-1 м вътре в реда за изправено растящите сортове, 1,2- 1,5 м - за полу-изправените и 2,5-3,5 м - за стелещите се сортове.Необходимо е изграждането на подпорна конструкция. Малините се засаждат на разстояние от 0,40см.до 0,60 см в реда и от 1,80 м до 2,5 метра между редовете. След засаждането растенията се изрязват на височина 20 см над почвената повърхност,за да се осигури нормален растеж и образуването на издънки който ще плододават през следващата година. Почвената повърхност в малиновите и къпиновите насаждения се подържа черна угар посредством плитки обработки-10-15 см. в междуредието и 4-5 см. в реда.Торят се ежегодно с 20-30 кг. амониева селитра и през 3 години по 60-70 кг. Супер-фосфат и 25-30 кг. калиев сулфат.При отглеждането на малината и къпината много важна е резитбата.
В завършен вид един храст къпина трябва да има 8-12 издънки при стелещите се сортове и 6 до 8 при полустелещите.Всички други се премахват от основа.Това обикновено се прави в началото на вегетацията.Извършва се също и резитба за съкращение на издънките.Съкращават се на височина от 2,5 до 3,5 метра в зависимост от растежната сила на сорта.В нашата страна се отглеждат без бодливите сортове къпини - Торнфрий, Смутстем, Блек Сътин, Дирксен Торнлес, Хюл Торнлес и др. които са високодобивни 1000-1600 кг/дка.
Резитбата на малината е 2 вида на зелено и резитба на зряло. Резитбата на зелено се извършва от средата на юли до средата на август,когато издънките достигнат на височина 150-160 см. Съкращават се на височина 120-140 см.Така растенията се запасяват по добре с хранителни вещества и залагат повече плодни пъпки за следващата година.Резитбата на зряло се извършва през пролетта преди разпукване на пъпките.Премахват се болните,механично повредените,слабите и сгъстяващи храста издънки.Трябва да има по 16-20 броя издънки на линеен метър при отглежданите без конструкция и по 10-12 бр. при тези с подпорна конструкция.Извършва се и съкращаване на върховете,така че височината им да не превишава 1,60-1,80 метра. Някой от сортовете малини отглеждани у нас са Български рубин,Шопска алена,Самодива,Искра,Виламет,Кенби,Люлин,Херитиджи др. При благоприятни условия и подходяща агротехника добивът при малините достига 1100-1200 кг. от декар.
Rubus, blackberries, raspberries, Brombeeren, zarzamoras, more
При използването на този текст посочете източника: (Овощен разсадник "ЕЛИТ"- http://www.razsadnik-elit.com )
Тагове: Отглеждане на Къпини и малини засаждане поливане садене резитба пръскане овошки сорт сортове производство дръвчета цена цени обяви разсадник разсадници дърво продавам разсад плодни дървета овошни дръвче овощни дървета храст търсене посадъчен материал,търсене растителна защита
 

Екзотични Овощни Видове - Овощен Разсадник Елит

Ново ! Декоративни Овощни

Създадени Овощни Градини

Първа година Втора година
image1 image1
Трета година Подложки
image1 image1

Овощен Разсадник Елит - Агра 2011

Механично Бране на Орехи

Орехи Австралийският Опит ...

Засаждане на Овошки (Орехи)

RocketTheme Joomla Templates