Овощни Разсадници ЕЛИТ - гр.Петрич. За поръчки: Тел. 0745 6 1974, GSM 0896 333 777, E-mail: razsadnik_elit@abv.bg

Реклама

Google Translate


Отглеждане на Дрян - Овощен Разсадник ЕЛИТ PDF Print E-mail

Отглеждане на дрян

Обикновен дрян Cornel-Cornus mas е храст или дърво с височина до 7 метра. Листата му са с елипсовидна форма и с много специфични,дъговидно извити странични жилки. Разположени са срещуположно. Цветните и вегетативните пъпки се различават ясно.Вегетативните пъпки са продълговати, тесни и заострени, а цветните - сферични, покрити със светли сивожълти люспи. Цветовете му са жълти, разположени на къси странични разклонения. Дрянът е един от най-ранно цъфтящите видове. Цъфти преди разлистване.Плодовете на дряна,които са богати с витамин С, с лесноусвоими органични киселини и с минерални соли, са използвани от човека още в древността не само за храна, но и като важно лечебно-профилактично средство.
Плодовете се консумират в свежо състояние, след като омекнат,узряват през септември-октомври.От плодовете на дряна се приготвят много вкусни сокове, компоти, сиропи, конфитюри, мармалади, желета, пестили и др.У нас предимно в домашните дворовете се отглежда като културно растение едроплодният дрян, като наред с плодовете високо се ценят и много добрите му декоративни качества - ранен цъфтеж, добре облистена корона и красиви плодове.

Дрянът е дълголетна култура. У нас може да се отглежда дрян на всички изложения и на най-разнообразни почви, но най-подходящи за него са по-топлите и проветриви места в подножията на планините и възвишенията и по-богатите и

свежи почви. Той плододава по-добре при чуждо опрашване, затова е подходящо в дворната градина да има поне два сорта. Никак не е взискателен към почвата.Добре понася напояването.

Дръвчетата се засаждат на раpстояние 3х4,4х4,5х4.Добивите от дърво достигат до 100 кг.Издържа понижения на температурата до минус 28С. Ограничаващ фактор за развитието му са повратните мразове, защото цъфти много рано.
Почва.Дрянът предпочита богата, добре дренирана, леко кисела почва. От изключително значение е нивото на pH, защото при алкална почва дрянът не се развива добре, а при неутрална се развива трудно. Дървото е непретенциозно по отношение на светлината, расте добре и на слънчеви, и на сенчести места. Не издържа на прекалено дълги периоди на засушаване. Развива се много добре, ако е засенчен от запад, а сутрин се огрява от слънцето.
Унас са утвърдени за отглеждат следните едроплодни сортове дрян:

-Шуменски продълговат дрян. Плодовете са много едри, продълговати. Узряват в края на август. Кожицата им е червена до

тъмночервена с хубав гланц, а сокът - кървавочервен с приятен аромат. Дърветата са умерено растящи с широко разлата корона.

-Панчаревски цилиндричен дрян. Плодовете узряват в края на август - началото на септември. Те са много едри, цилиндрични,

яркочервени с хубав гланц и светлочервен сок. Дърветата са умерено растящи с широко разлати корени и увиснали до земята клони.

-Казанлъшки крушовиден дрян. Плодовете на този сорт дрян са много едри, крушовидни, червени до тъмночервени с хубав гланц и

кървавочервен сок. Узряват в началото на септември. Дърветата са умерено растящи с широко разлата корона.

Този текст е защитен с авторски права,при изполpването му посочете източника:(Овощен разсадник "ЕЛИТ"- http://www.razsadnik-elit.com )

Тагове: Отглеждане на Дрян, Дрен засаждане поливане садене резитба пръскане овошки сорт сортове производство дръвчета цена цени обяви разсадник разсадници дърво продавам разсад плодни дървета овошни дръвче овощни дървета храст търсене посадъчен материал,търсене растителна защита Cornel (Cornus mas)

 

Екзотични Овощни Видове - Овощен Разсадник Елит

Ново ! Декоративни Овощни

Създадени Овощни Градини

Първа година Втора година
image1 image1
Трета година Подложки
image1 image1

Овощен Разсадник Елит - Агра 2011

Механично Бране на Орехи

Орехи Австралийският Опит ...

Засаждане на Овошки (Орехи)

RocketTheme Joomla Templates