Овощни Разсадници ЕЛИТ - гр.Петрич. За поръчки: Тел. 0745 6 1974, GSM 0896 333 777, E-mail: razsadnik_elit@abv.bg

Реклама

Google Translate


Отглеждане на Смокиня - Овощен Разсадник ЕЛИТ PDF Print E-mail

Отглеждане на Смокиня
Обикновената смокиня Ficus carica е голям храст или дърво,което не е взискателно към условията на средата, издържа на горещини и бедни почви, което го прави лесно за отглеждане.

Разстояние на засаждане.
(За качествен овощен посадъчен материал свържете се с нас-
http://www.razsadnik-elit.com ; E-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it )
Смокинята се засажда на разстояния 4х3,4х4 или 5х4 метра.

ПРОИЗХОД И РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: За родина на смокинята се смята Мала Азия.Това е растение на топлия субтропичен климат издържа до – 13, - 16 градуса,поради което смокинята няма голямо стопанско значение за нашата страна.Смокинята представлява интерес главно заради вкусните си плодове, които притежават високи вкусови,хранителни и диетични качества. В пресните плодове се съдържат до 25 % захари, а в изсушените те достигат до 75 % и то под формата на монозахариди, които са лесно и напълно усвоим от човешкия организъм. Съдържанието на минерални соли накалция, магнезия и медта е значително по – високо, отколкото в плодовете на ябълката и гроздето. Смокиновите плодове са и ценна лечебна храна.
БОТАНИЧЕСКИ И БИОЛОГИЧНИ ОСОБЕНОСТИ: В повечето случай у нас смокинята се отглежда като храст. Кореновата им система е мощна, образува много издънки и имаголяма възстановителна способност. Листата са прости с дълги дръжки. Имат различна форма – от цяло-крайни до дълбоко нарязани. Цветовете са събрани в съцветия. Едно съцветие съдържа от 800 до 1 500 цвята. Цветното легло на съцветието е кълбовидно или крушовидно разширено и на върха си има отворче, през което става оплождането на цветовете. Съплодията са образувани само от женски или само от мъжки цветове. Смокинята е двудомно растение. Женските съцветия се образуват на отделни растения, наречени фиги, а мъжките на други наречени каприфиги.Мъжките съплодия са негодни за консумация. Цъфтежа е продължителен. Растенията цъфтят през пролетта,лятото и есента. Съплодията от пролетния цъфтеж са малко, а от есенния не успяват да узреят и за това стопанско значение имат само летните съплодия. По форма те биват крушовидни, бутилковидни, яйцевидни, а по оцветяване в зависимост от сорта – кремави, жълти, жълтозелени, червеникави, жълто виолетови, тъмносини до черни. Месестата част също е различна на цвят. Опрашването е кръстосано и се извършва от насекомото бластофига, което е приспособило развитието си към биологията на смокинята. Смокинята стъпва в плододаване към втората-третата година и при подходящи условия плододава ежегодно. Живее 50 – 60 години,но в топлите страни може да достигне възраст до 300 години. Важна биологична особеност на смокинята която позволява нейното разпространение и по на север, е бързата им възстановителна способност след измръзване. Израслите нови издънки още през втората година започват да плододават.
ИЗИСКВАНИЯ КЪМ КЛИМАТ И ПОЧВА: Смокинята е чувствителна към студовете през зимата. Температурите под – 20градуса причиняват измръзване на храста. За нея трябва да се избират топли южни изложения и добре запазени от студени ветрове места. Понася добре горещината и засушаването на въздуха през лятото, но е взискателна към влажността на почвата. При почвена суша растежа им спира и листата опадват. Съплодията опадват или изсъхват на дървото. По отношение на почвените условия смокинята не е много взискателна. При неблагоприятни условия, обаче дава дребни и некачествени плодове. За по – доброто си развитие и получаване на качествена продукция, смокинята трябва да се отглежда на лека и средно тежка почва, богата на хранителни вещества и вар. Добре понася наторяването.От едно добре развито растение се получават до 50 кг.плодове.
При изполpването на този текст посочете източника: (Овощен разсадник "ЕЛИТ"-
http://www.razsadnik-elit.com )

Тагове: Отглеждане на смоиня, смокини сорт дърво сортове засаждане производство дръвчета цена цени обяви разсадник разсадници сорт продавам разсад плодни Ficus carica, fig, smochina, рис

 

Екзотични Овощни Видове - Овощен Разсадник Елит

Ново ! Декоративни Овощни

Създадени Овощни Градини

Първа година Втора година
image1 image1
Трета година Подложки
image1 image1

Овощен Разсадник Елит - Агра 2011

Механично Бране на Орехи

Орехи Австралийският Опит ...

Засаждане на Овошки (Орехи)

RocketTheme Joomla Templates